Dni gruzínskeho filmu prinesú archívne i súčasné snímky

21.11.2012 Bratislava

Bratislava 21. novembra (TASR) - Prehliadka Dni gruzínskeho filmu sa začne v piatok 23. novembra v bratislavskom Kine Lumiére. Slovenským divákom ponúkne ojedinelú príležitosť vidieť archívne i súčasné diela gruzínskej kinematografie. "U nás je málo známa a v povedomí širokej verejnosti zvyčajne reprezentovaná len menami Tengiz Abuladze alebo Otar Iosseliani. A už len málokto vie, že slovenský film Rača, láska moja vznikol v koprodukcii s Gruzínskom," TASR informovala Simona Nôtová so Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Prehliadku otvorí práve film Rača, láska moja z roku 1977, ktorú nakrútili slovenský režisér Jozef Medveď a gruzínsky režisér Timur Palavandišvili. "Hoci je táto komédia o priateľstve slovenskej a gruzínskej vinárskej oblasti rovnakého mena, ktoré sú spojené nielen zvykmi, láskou k viniču a vínu, ale aj láskou medzi dvoma mladými ľuďmi, na Slovensku menej známa, v Gruzínsku patrí k divácky obľúbenými filmom," doplnila na margo filmu, ktorého soundtrack je dodnes v Gruzínsku veľkým hitom.

Ďalším archívnym titulom v programe bude Oslík. Film rozpráva príbeh jednoduchej sedliackej rodiny z prelom 19. a 20. storočia. V roku 1955 ho nakrútila režisérska dvojica Tengiz Abuladze a Rezo Čcheidze a v tom istom roku získal aj cenu za najlepší hraný film vo svojej kategórii na MFF Cannes.

To najlepšie z gruzínskej kinematografie si slovenskí diváci môžu pozrieť zadarmo
Prehliadka ďalej ponúkne to najlepšie zo súčasnej gruzínskej kinematografie - poviedkový film Tri domy (r. Zaza Urušadze, 2008), Druhý breh (r. George Ovašvili, 2009), snímku Dni na ulici (r. Levan Koguašvili, 2010) či francúzsko-gruzínsky koprodukčný film Chantrapas (r. Otar Iosseliani, 2010), ktorý bol v roku 2011 gruzínskou národnou nomináciou na Oscara.

Gruzínsky dokument bude reprezentovať režisérka Nana Janelidze, ktorá svoj vlaňajší film Bude tam hore divadlo?! uvedie osobne. Okrem nej sa na prehliadke zúčastnia a gruzínske snímky predstavia filmová kritička Keti Machavariani a zástupkyne Gruzínskeho národného filmového centra - Tamara Tatišvili a Salome Sepašvili.

Podujatie organizujú Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo kultúry a ochrany pamiatok Gruzínska, Veľvyslanectvo Gruzínska na Slovensku, Gruzínske národné filmové centrum a SFÚ.

Prehliadka potrvá do pondelka 26. novembra, celkovo uvedie sedem titulov. Vstup na projekcie je voľný. Kino Lumiére zo svojej filmotéky k jej programu ponúkne ako bonus ďalšie štyri gruzínske diela - Blankytné hory alebo Nepravdepodobný príbeh (r. Eľdar Šengelaja, 1984), Keď padá lístie (r. Otar Iosseliani, 1966), Nesmúť (r. Georgij Danelija, 1969) a legendárny film Pokánie (r. Tengiz Abuladze, 1984).
 
 
 

Vyberte región